Hans Jonkhof Interviews 4 Comments
Johan Zikking

Johan Zikking en zijn vrouw woonden en werkten vanaf oktober 1961 tot en met mei 1973 op Valkenheide.  Zijn vrouw was de eerste vrouwelijke medewerkster op Valkenheide, beiden werkten op verschillende paviljoens als groepsleider.  Museum bestuurslid Folkert Nijboer zocht hem en zijn vrouw op in Driebergen.

Johan werkte na zijn militaire dienst voor de marechaussee en werd aangenomen door dhr. Breier.  Die had ook een achtergrond bij de marechaussee en in combinatie met een beroepstest (uitkomst sociaal werk) was de keuze voor Valkenheide snel gemaakt. Voor dit werk was er de mogelijkheid om in eigen tijd en voor eigen kosten een cursus kinderbescherming te doen.  Eerst A, en zoals directeur Haeck memoreerde: ”en nu studeren” voor B. Beide diploma’s zijn behaald.  Ook heeft Johan de Sociale Academie op “De Horst” bezocht en daar zijn diploma behaald.

Jonge groepsleider

“Het werken op Valkenheide was zeer intensief en inspannend,  je was door het wonen op het terrein en de lange werkdagen met de weekenden (jongeren bleven op het terrein) er vaak bij  en zeer verbonden met het werk.  Je moest autoriteit uitstralen om de jongeren in het gareel te houden”

Johan is, als 21-jarige met jongeren van 15 tot 19 jaar begonnen op het IP (isolatie paviljoen).  Waar jongeren eerst konden wennen en voorbereid werden voor plaatsing op een groep.  Ook is het IP wel ingezet als afkoelingsplek en bezinning voor uit de band springende jongeren.  Daarna heeft hij gewerkt op de Kleine Kant (paviljoen B) met 5 groepen met ongeveer 17 jongeren per groep. Ook heeft Johan op paviljoen de “Albatros” gewerkt met een kleinere setting.  De personeelskamer in Johan zijn tijd was de kamer links in het oude hoofdgebouw.  De personen die Johan zich zondermeer nog herinnert zijn: Arie Visser, Ger Weenink, Jan Giesbers, Ger Datema en hoofd tuinman Niewenhuis.

Ray Charles

Ray Charles

Johan ging op een zaterdagavond met 15 Valkenheide jongeren naar een concert van Ray Charles in Amsterdam. Het hele gezelschap bleef slapen in de krappe driekamerwoning van zijn ouders. Wel moesten ze er voor zorgen de volgende dag om 10.00 in de kerk van Valkenheide te zijn.  Kerkgang was voor de jongens toen verplicht.

 

Uitdaging

Johan heeft in 1964 de kranten gehaald met een uitdaging waarbij 2 jongens tijdens een zomerkamp zonder geld vanuit Huizen naar de Begijnhof in Amsterdam moesten zien te komen, wat ook gelukt is.  Maar de kritiek was niet van de lucht in de kranten, de leiding van Valkenheide had er echter geen moeite mee.

De Telegraaf, 1964

Walkie Talkies

Johan is verzot op voetbal en heeft op het terrein dan ook menig wedstrijdje gefloten als scheids.  Ook memorabel is dat Johan het Valkenheide jongeren communicatieblaadje “Walkie Talkies” heeft opgezet en geredigeerd.

Na Valkenheide heeft Johan gewerkt bij Ouderwerk Driebergen (Stichting Welzijn).

Comments

  • Jan Groenewald Beantwoorden

    Ik ken dhr Zikking,hij was groepsleider van groep 1 waar ik ook zat,hij is toen ook getrouwd met juf Zikking,andere leiders van deze groep waren dhr Uilenberg,en juf. De waard die in die periode trouwde met Luuk Dol,ik was van 1967 tot 1970 op valkenheide

    4 augustus 2022 at 21:03
  • Ruud van Diermen Beantwoorden

    Ik heb op Valkenheide gezeten van1972 tot 1976,In de groep genaamd Jotel,groepsleiders Ger Datema,Ruud de Vries,Geertje,Ruud van Minnen,Harry Boswijk,welke ligt begraven op kerkhof van Valkenheide , Karel Schneiders,ik ken nog meer,ik denk met veel plezier terug aan mijn tijd aldaar,groepsgenoten,Jan Horst ,Ruud Bloem,Cor Scholts,Johnny Stam,Johan Haentjes,Herman Duyndam,ik was toen ik kwam de jongste,12 en half,mijn groepsgenoten hebben mij altijd goed behandeld,heb daar geleerd om voor jouw dingen op te komen,af en toe bezoek ik Valkenheide nog ga in September 2023 wederom met mijn vrouw Yvonne kijkje nemen, herken nog best veel ,mooie herinneringen,dag Daatje(Ger Datema),hoop dat je er nog bent..laatst gezien ongeveer 8 jaar geleden..Peace Ruud van Diermen.

    2 september 2023 at 22:03

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.