In de beginjaren zijn veel ansichtkaarten met afbeeldingen van Valkenheide in omloop gebracht. Even met je familie appen of bellen kon nog niet, dus was het sturen van een brief of kaart de enige manier waarop Valkenheide jongeren met hun ouders konden communiceren.

Het verhaal achter de Valkenheide en de Zeppelin kaart

 

De Graf Zeppelin was een groot luchtvaartuig, gebouwd in het begin van de 20e eeuw. De zeppelin was genoemd naar graaf Ferdinand von Zeppelin, de ontwikkelaar van de zeppelin. Het schip was 236,6 meter lang, had een diameter van 30,5 meter en een volume van 105 000 m³. Toen de Graf Zeppelin op 18 september 1928 zijn eerste vlucht maakte, was het de grootste zeppelin ooit gebouwd. Op 10 oktober 1929 maakte de zeppelin een rondvlucht boven Nederland. De route die de Graf Zeppelin bij zijn bezoek aan Nederland op 10 oktober 1929 volgde was: Friedrichshafen. Keulen, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Zwolle, Groningen, Friedrichshafen.

Dit was indertijd een evenement van jewelste, mensen dromden samen om de overtocht van dit wonder der nieuwe techniek te aanschouwen. De ‘Valkenheide en de Zeppelin’ kaart komt uit die tijd en Maarsbergen lag op de route. De Zeppelin op de kaart moet dus wel de Graf Zeppelin zijn!

De Graf Zeppelin tijdens een reis rond de wereld (augustus 1929)

De route van de Graf Zeppelin door Nederland op 10 october 1929

Video

https://youtu.be/evDq5gUACmw